Bedreigde boomsoorten in ‘eerste’ botanische tuin Share PDF Afdrukken E-mail
woensdag, 02 maart 2011 14:10

ORANJESTAD — Met het planten van twee Kibrahacha’s is gistermiddag het groeiproces begonnen van de eerste botanische tuin van Aruba, zoals tuincentrum Fantastic Gardens het zelf noemt. In Hortus Fantastica worden Arubaanse bomen gekweekt die met uitsterven worden bedreigd.

Achter de tuinen van het tuinbedrijf lag gistermiddag nog een ‘leeg’ stuk grond. Enkele gaten in de grond maakten duidelijk dat hier later op de middag het startsein van Hortus Fantastica zou worden gegeven. Met gele vlaggetjes werden de plekken gemarkeerd voor het planten van de eerste bomen. Grace Maduro, manager bij het tuinbedrijf, vertelt met welk doel de botanische tuin wordt aangelegd. “We willen hier bomen planten die op Aruba voorkomen, maar met uitsterven worden bedreigd.”
Het planten van de eerste bomen, de Kibrahacha en de Tuturutu, werd later die middag gedaan samen met onder andere Santiago, het zoontje van één van de medewerkers. Een jongen die volgens Grace vanaf kleins af aan is opgegroeid met bomen en flora. Hij plantte ze onder het toeziend oog van onder meer Olinda Rasmijn van Stimaruba, vertegenwoordigers van Directie Landbouw, Veeteelt, Visserij en Markthallen (LVV) en Parke Nacional Arikok.

Roy Maduro, oprichter van Fantastic Garden, vertelde in zijn toespraak bij de opening dat hij al jaren geleden zich zorgen maakte over de flora van Aruba. “We hebben nog maar een paar verschillende boomsoorten op Aruba in de natuur.” Het lukte hem nu pas om om een stuk grond vrij te maken om ‘te investeren in Moeder Aarde’. “Beter laat dan nooit”, aldus Roy. Hij vertelt dat het tuinbedrijf vaak door kinderen wordt benaderd die op school projecten over bomen moeten doen. “Ze stellen ons regelmatig de vraag waar op Aruba de meest schaarse bomen te vinden zijn, zodat mensen die kunnen bekijken.” Met dat idee wordt de botanische tuin dan ook aangelegd. “We mogen de natuur niet langer verwaarlozen, vernietigen en vervuilen”, aldus Roy. Ook al is de Hortus Fantastica maar een klein stukje grond, hij is van mening dat elk klein verschil een verschil is. “Alle beetjes helpen.” Het is de bedoeling dat op den duur plantjes van deze bedreigde boomsoorten in het tuincentrum worden verkocht.